Det hele startet som et folkehelseprosjekt i 2017 - gjennom den nasjonale satsningen - Program for folkehelsearbeid i kommunene.
Det ble invitert til en idèdugnad for å finne ut hva vi som samfunn ønsket å ha som fokus i prosjektet. På idèdugnaden deltok næringsliv, politikere, foreldre, ungdom, ansatte i kommunen og fylkeskommunen. Livsmestring og foreldrerollen ble løftet som de to viktigste fokusområdene og hovedmålet ble etter hvert å:
Styrke voksenrollen og gjennom dette bygge trygge og robuste barn og unge med god helse. Øke hverdagsmestring/livsmestring for innbyggerne i Frøya kommune.
Tiltakene som ble prioritert, for å jobbe med livsmestring og foreldrerollen var;
ICDP - et foreldreveiledningsprogram
Felles foreldremøteplan for alle skoler og barnehager i Frøya kommune med elementer av ICDP
#Rollemodell - der ungdom påvirker gjennom å vise hva en god/dårlig rollemodell er
I 2020 vedtok kommunens ledelse at prosjektet gikk fra å være et prosjekt til å bli en satsning, samtidig som vi gjennom 0-24 samarbeidet fikk delta i pilot for programfinansiering, en samordning av statlige tilskudd rettet mot utsatte barn og unge mellom 0 -24 år og deres familier. Der vi i Frøya kommune jobber med å samordne tjenestene våre bedre slik at innbyggers opplevelse blir bedre, enklere og mer oversiktlig.
Videre fikk vi også delta i utviklingsprogrammet ABSOLUTT som skal øke forståelse og kunnskap om kommunens ansvar for oppvekstvillkår, og hva som påvirker barn og unges læring, utvikling, trivsel og tilhørighet.
0-24 Pilot for programfinansiering
ABSOLUTT
Dette ble de to seneste delprosjektene i ØYA som nå har 5 tiltak/delprosjekt i fokus. Hvert av disse har fått en "finger" i satsningens logo - som viser hva satsningen har som prioritet til enhver tid.
Veien videre for ØYA-satsningen:
ØYA startet som ett avgrenset men stort prosjekt i 2017. Vi startet med 3 tiltak, men med et fokus på at disse tiltakene må jobbes med i fellesskap for å få resultater av arbeidet. Det var tre tiltak som til sammen kunne berøre alle i samfunnet på sikt. Etter hvert kom det to konkrete tiltak til under samme fokus, slik beskrevet ovenfor. Disse ble inkludert da man så at de kunne bidra i arbeidet om å jobbe sammen mot samme mål.
Etter å ha jobbet med disse konkrete tiltakene i 3-5 år, og sett alt annet som kommer inn under paraplyen ØYA har blitt, har vi lært at vi som samfunn egentlig jobber med å skape felles verdier og å bygge ett fellesskap i alt arbeid vi gjør, og at det er det ØYA handler om.
I Frøya-samfunnet og i kommunens tjenester skjer det veldig mye bra som også er i ØYA-ånd. ØYA har blitt en satsning og en "paraply" som rommer mye mer enn bare de fem (første) tiltakene som vises i logoen. Visuelt blir det fremstilt som at det er tiltakene i seg selv som er hovedfokuset i ØYA - mens det egentlig er arbeidet bak, og fellesskapet i og mellom alle tiltak og samarbeid som er fokuset. Å bygge gode verdier i samfunnet, skape fellesskap og lik forståelse for det vi står ovenfor - Frøya kommune ønsker med ØYA å styrke VI-følelsen i alt vi gjør.
Veien videre for ØYA blir å jobbe med hvordan felles verdier, holdninger og samarbeid kan få plass i logoen, slik at alle tiltak i ØYA-ånd kan inkluderes i fokuset kommunen har - ikke bare de det er plass til i logoen til enhver tid. Dette samtidig som vi har fokus på det gode arbeidet som skjer i alle tiltak som leder mot hovedmålet som er:
Styrke voksenrollen og gjennom dette bygge trygge og robuste barn og unge med god helse. Øke hverdagsmestring/livsmestring for innbyggerne i Frøya kommune.